Dweilorkest Hoal Lieëd

Dweilorkest Hoal Lieëd

Zondag

Dweilorkest “Hoal Lieëd” is ruim 8 jaar geleden opgericht door een aantal leden van de raad van elf van Carnavalsvereniging “De Roesdonkers”. Na een optreden op de bonte avond van 1996 hadden enkele leden de smaak te pakken. Zij wilden enkele nummers leren blazen om op te treden op de bonte avond.

Het bleek minder eenvoudig dan gedacht. Op een paar na, kon niemand de ene muzieknoot van de andere onderscheiden. Dat moest dus eerst geleerd worden. Daarna kwam de zware opgave om ook nog enigszins harmonieuze klanken uit de instrumenten te halen. Met een waar engelen-geduld heeft Toon Doorn (uit Leende) de leden van Hoal Liëed deze vaardigheden bij gebracht. Ongelooflijk veel uren hebben we (overigens met veel plezier) doorgemaakt en vol gehouden. De bonte avond 1999 kwam er aan en we waren er volgens voorzitter Jan Ras helemaal klaar voor.
Ons eerste optreden was tijdens het Prinsschap van John Fijen. Het was een groot succes.
Veel dank zijn we verschuldigd aan Toon Doorn die dit op kon brengen en er voorzichtig een muzikaal geheel van smeedde.

In het voorjaar van 2005 heeft Toon Doorn het stokje over gegeven aan Henk van Moorsel uit Geldrop. Onder zijn leiding wordt met veel plezier elke week gerepeteerd en veel geleerd.

Intussen wordt de Roesdonkse prins en zijn gevolg al weer enkele jaren muzikaal begeleidt op een aantal buitendorpse recepties, werd al drie keer een gezellige muzikale avond georganiseerd onder het motto “n Ellike oavend hoal lieëd” en werd het een zelfstandige vereniging.
Daarbij veranderde de naam van Hofkapel “Hoal Lieëd” in Dweilorkest “Hoal Lieëd”.
Tot slot nog even hoe we aan onze naam gekomen zijn. Toon van Kessel was de vaste drank-verzorger van de raad van elf (en dat is een niet geringe taak). Dan maak je van alles mee. Op een zaterdagavond kwam Toon aan-gerend met volle balk en extra blad met volle glazen bier. Binnen enkele seconden liet hij alles los. Hij was drijfnat en moest zich snel verkleden. Binnen enkele minuten was hij terug; piekfijn en droog in tenue.
Toen iemand vroeg aan Toon hoe het was kreeg hij als antwoord “Hoal Lieëd”. Deze term gebruikte Toon altijd als er eens iets grondig mis dreigde te gaan of was gegaan.

Omdat we met deze woorden ook nog een aardige variant kunnen maken was “Hoal Lieëd” een perfecte naam voor onze groep. Als we komen is het Hoal Lieëd maar als we gaan is het Hieël Loat.